25 september, 2006

Sportreportern Nyström (Exp.)ute på hal is!

Att jämföra svensk ishockey med svensk fotboll, som Henrik Nyström i Expressen gör, är att vara ute på mycket hal is. Han tror att många av Djurgårdens ishockeyspelare kommer att hamna i NHL, och det är ju kul för dom, men sen vill han jämföra med fotbollen, och frågar hur många av Djurgårdens fotbollsspelare som kommer att hamna i Premier Leauge eller serie A? Varför gör han nu dena unika jämförelse? Jo publiksnittet på Djurgårdens ishockeymatcher är lågt i förhållande till fotbollens "trots att vi har världens näst bästa ishockeyliga". ( Självklart är publiksnittet större på orter där ishockeyn är den dominerande sporten och där inga allsvenska fotbollslag finns.)

Förstår han då inte att fotbollen har en mycket större supporterskara än ishockeyn? Nej, han vet troligen inte heller att antalet licensierade ishockeyspelare i Sverige bara är c:a 70.000 mot fotbollens c:a 250.000 spelare. Att sedan undra hur många spelare som kommer att spela i NHL resp. fotbollsligorna i Europa är befängd. Att platsa som fotbollsspelare i t.ex. Premier Leauge är ju vida gånger mer svårare p.g.a. att här finns det konkurrens från hela världen, Europa, Sydamerika, Afrika, Asien, medan konkurrensen till NHL "bara" omfattas av ett fåtal länder som har proffsligor. Talet om att Sverige har ishockeyns näst bästa liga visar ju bara på att konkurrensen inte är så hög. Att sedan många duktiga svenska ishockeyspelare hamnar i NHL är på sätt och vis inte så konstigt, då Kanada själva , trots 552.000 licensierade spelare, aldrig har varit bäst i de stora mästerskapen genom åren.

Sedan kan man undra över ishockeyns uppläggning i Sverige, och om den genererar höga publiksiffror, med 55 grundomgångar och sedan ett slutspel med de 8 bästa lagen, två lag blir "Svarte Petter" och två lag får spela i den lägre serien.

Hur vore det att komprimera grundomgången något till t.ex. 40 omgångar och slutspel med de fyra bästa lagen? Jag tror intresset skulle öka då och inte försöka efterlikna NHL i allt. Sedan kan man ju fundera över hur länge man skall tolerera allt mer ojusta metoder för att nå framgång i ishockeyn.


Det är bra mycket intressantare att se de sista omgångarna i fotboll, än starten på ett ishockeymarathon.

Andra bloggar om: , , , , ,

Länkat till Intressant.se/intressant/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida